actualitat

Torroella i l’Estartit, presents a la jornada del projecte europeu de turisme sostenible SusTowns

L’alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Colomí, ha participat aquest matí en el seminari nacional online del projecte europeu de turisme sostenible SusTowns. La jornada s’ha desenvolupat sota el títol genèric «El turisme sostenible en el petit pobles amb encant del mediterrani» i ha estat organitzada per la Fundació MUSOL i la Federació Aragonesa de Municipis, Comarques i Províncies (FAMCP). Colomí hi ha presentat el model de regeneració turística i desenvolupament sostenible que es va començar a implementar al municipi a primers dels anys 80 i que actualment ha esdevingut un model de referència en l’àmbit de preservació del territori i la dinamització econòmica local.

L’alcalde de Torroella de Montgrí ha compartit taula rodona amb representants dels municipis de Ses Salines (Illes Balears) i d’Altea (Alacant), que també hi han presentat les seves experiències i han reflexionat, conjuntament, sobre els reptes de futur. La participació en aquest tipus de jornades sectorials representa una magnífica oportunitat per tal de donar a conèixer la gestió municipal en fòrums especialitzats en què hi participen tècnics i gestors públics, i també permet conèixer d’altres experiències inspiradores.

Durant la seva intervenció, Colomí ha desgranat les línies estratègiques de les polítiques de preservació del territori iniciades ja amb l’aprovació del primer pla general de la democràcia, l’any 1983, i reforçades amb l’actual planejament de 2002. Ha fet balanç dels beneficis que ha comportat, tant pel que fa a la regeneració de la destinació turística, com a la dinamització econòmica local i la qualitat de vida de la població. Segons l’alcalde, els models expansionistes no són necessàriament sinònim de riquesa i l’experiència local està demostrant, d’acord amb diferents indicadors, que les mesures adoptades han estat molt positives. En aquest sentit, ha mostrat com Torroella i l’Estartit tenen un dels indicadors de PIB més elevats del seu entorn, fins i tot superior a municipis amb més volum de població, i presenta una taxa d’atur molt inferior a la mitjana comarca. D’altres indicadors que demostres l’evolució positiva del model sostenible local és el de la baixa densitat d’habitatge per km2 i el baix número d’habitatges vacacionals per número de residents.

Colomí també ha aprofitat per presentar el recentment concedit Pla de Sostenibilitat Turística, un ambiciós programa d’actuacions municipal  que es desplegarà durant els proper 3 anys i que permetrà millorar l’oferta turística i cultural, i continuar amb l’aposta per la sostenibilitat i posada en valor del territori. Aquest pla es desenvolupa el marc del programa «Planes de Sostenibilidad Turística» que ha promogut pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme amb el doble objectiu de modernitzar l’oferta de destinacions pioneres i activar-la en comarques de l’interior de l’Estat. Té un pressupost global de 3,6 milions d’euros que cofinançaran a parts iguals l’Ajuntament, l’Estat i la Generalitat de Catalunya.  El pla municipal inclou l’execució d’un total de 18 projectes distribuït en 6 àmbits d’actuació, que permetrà millorar l’entorn, l’acollida dels visitants, la promoció de la destinació i fomentar una major cooperació público-privada.

Desplaça cap amunt