actualitat

febrer 16, 2024 

El Pla de Sostenibilitat de Torroella de Montgrí i l’Estartit encara la seva recta final amb la majoria d’actuacions executades

El Pla de Sostenibilitat Turística de Torroella de Montgrí i l’Estartit encara la seva recta final amb pràcticament totes les accions finalitzades. Amb un pressupost de 3,6 milions d’euros, consta de 29 projectes i accions agrupades en 16 programes d’actuació i 6 àmbits que han incidit en la millora urbana, d’infraestructures, de serveis, d’espais naturals i de comunicació.

Millora de l’Oferta Turística

El primer dels sis àmbits és el de la Millora de l’Oferta Turística, on s’ha incidit en tres àmbits: La qualitat de les platges i zones de bany, la millora del paisatge urbà i la millora de l’accessibilitat.

A les platges s’han unificat equipaments i serveis, s’han canviat les torres de salvament i s’ha redactat un pla estratègic. Queda pendent la millora de l’accés al mar entre el Passeig del Molinet i l’Espigó de Llevant, que s’està tramitant pendent d’un informe de la Direcció General de Costes del Ministeri de Transició Ecològica del Govern Espanyol.

En l’àmbit urbanístic s’ha construït una xarxa de carrils bici a l’Estartit, s’ha remodelat el Parc de la Pineda i la Plaça Jacques Costeau i s’han fet tres noves places a la urbanització dels Griells i s’ha fet un estudi de la qualitat urbana de les zones comercials de Torroella de Montgrí i l’Estartit que ha permès canviar diversos elements del mobiliari urbà com jardineres i parterres.

Pel que fa a la millora de l’accessibilitat al llarg del 2023 es van fer auditories en 33 establiments seleccionats per veure el seu grau d’accessibilitat i s’han generat un seguit d’informes que els suggereixen accions de millora.

Foment de la sostenibilitat

El segon àmbit és el de la sostenibilitat. En mobilitat sostenible s’ha construït un espai de benvinguda amb aparcament dissuasiu a l’Estartit i s’han instal·lat tres punts de càrrega de vehicles elèctrics al municipi. Falta adequar l’accés a la Caminassa, que donarà accés a un pàrquing dissassiu que executarà el parc natural.  Aquest projecte es troba en exposició pública. Està adjudicat i falta executar la  millora la xarxa de carrils bici i itineraris del parc natural. En matèria de foment del reciclatge s’han tancat les illes de contenidors del Passeig Marítim de l’Estartit i s’ha generat material de sensibilització i educació ambiental.

Valorització del territori

El tercer àmbit, amb totes les accions finalitzades, és el de Valorització del Territori. A Torroella de Montgrí s’han canviat les senyalitzacions de punts d’interès patrimonial, històric i turístic i a l’Estartit s’ha creat un recorregut que valora el patrimoni natural i pesquer i que té lligat un seguit de recursos pedagògics adreçat als escolars amb les ‘mascotes’ Estar i Tit com a protagonistes. També a l’Estartit s’ha redactat un pla de gestió de l’Espai Medes. Serà, quan s’obri al públic,  l’espai d’interpretació del parc natural en l’àmbit marítim.

Atenció al visitant

El quart àmbit de les accions del Pla de Sostenibilitat Turística és el de l’atenció al visitant. En aquest àmbit la Destinació Torroella-Estartit-Illes Medes s’ha adherit al programa estatal de ‘Smart Destinations’ i ha creat un espai de cotreball a l’Estartit. Està en procés la rehabilitació de l’edifici de Can Castells a Torroella de Montgrí que ha d’albergar l’oficina de turisme de Torroella de Montgrí i diverses dependències municipals.

Producte, comercialització i promoció de la Destinació Turística

Les accions del cinquè àmbit estan molt avançades i es finalitzaran al llarg d’aquest 2024. És l’àmbit del producte, comercialització i promoció en l’àmbit de la Destinació Turística i del parc natural, en col·laboració, en aquest cas, amb la resta de municipis que en formen part.

En aquest àmbit d’accions s’ha fet un llibre d’estil gràfic dels dos àmbits, s’està remodelant la web de Turisme i creant una nova web per la promoció del parc natural que aviat veuran la llum i es farà tot un projecte de reforç en línia de la destinació turística i el parc natural. És un àmbit bàsicament destinat a la comunicació i el màrqueting.

Participació empresarial i atenció ciutadana

Finalment el sisè punt és el de la Participació Empresarial i Ciutadana que ha permès, a través d’un procés participatiu, crear un Pla Estratègic de Turisme ​i model de governança, que es presenta aquest proper dimarts 20 de febrer en un acte públic a l’Estartit.

Consulta la presentació de l’estat d’execució de les actuacions del  Pla de Sosteniblitat Turística (Actualitzat a Febrer 2024)

Desplaça cap amunt